Dentalni implantati

Dentalni implantati

U današnje vrijeme ekstrakcije zuba su sasvim uobičajene zbog slabog zdravlja zubi i bolesti desni. Prazan prostor nastao nakon vađenja zuba možda ne zvuči preozbiljno, ali posljedice ne ispunjavanja prostora mogu uključivati: zubi uz prazan prostor naginju se i rotiraju, te tako gube svoju poziciju, gubitak više zuba za posljedicu će imati i gubitak kosti, što lice čini staro zub koji nedostaje u prednjem dijelu usta može utjecati na vaš osmijeh i vaše samopouzdanje. Vratiti prirodnu funkciju i izgled izgubljenih zuba može biti teško ostvarivo. Povijesno, proteza ili most bi se koristili kao zamjena, ali s ograničenim rezultatima. U velikom broju slučajeva dentalni implantati tj. zubni implantati su najzahvalnije estetsko i funkcionalno riješenje za nadomještanje zubi koji nedostaju.

ŠTO SU IMPLANTATI?

Zubni implantati su umjetni nadomjestci koji se ugrađuju u čeljusnu kost da bi poslužili kao zamjena za prirodne korijene, odnosno kao nosači za krunice, mostove ili proteze. Izrađeni su od titana. Tijekom postavljanja dentalnih implantata, cilj je ostvariti bliski dodir između vanjske površine implantata i okolnih koštanog tkiva tako da oni mogu srasti zajedno, stvarajući tako stabilnu podršku za nove zube. Vrijeme sraštavanja implantata u donjoj čeljusti je 2-3, a u gornjoj 4-6 mjeseci.

 

Dentalni implantat

DALI SAM DOBAR KANDIDAT ZA UGRADNJU IMPLANTATA?

Danas gotovo svaka osoba koja je izgubila zub je kandidat za ugradnju implantata. Iznimka su pacijenti koji boluju od uznapredovale osteoporoze, dijabetesa i sličnih kroničnih bolesti. Neposredno nakon operacije, u fazi cijeljenja gingive, u rizičnu skupinu spadaju i pušaći zbog otežanog cijeljenja uzrokovanog lošim djelovanjem nikotina i više temperature u ustima. Naravno, osnovni preduvjet za ugradnju implantata je dobra oralna higijena. Dentalni implantati su idealan izbor za ljude dobrog oralnog zdravlja koji su izgubili jedan ili više zuba zbog parodontne bolesti ili ozljede. Kandidati za dentalne implantate moraju imati zdravu gingivu i kost za potporu odgovarajućih implantata.

KOLIKO JE TERAPIJA USPJEŠNA?

Današnji implantati donose uspijeh od 98%. Da bi se utvrdilo da li su implantati prava stvar za vas, potrebne su konzultacije sa stomatologom. Stomatolog će provesti temeljit pregled vaših zuba i desni. Pregled uključuje rentgen snimke s ciljem da se utvrdi postoji li dovoljno kosti za stavljanje implantata, te da se odredi točno mjesto gdje postaviti implantat. Cijela postupak se sastoji od nekoliko faza. U prvoj fazi ugrađuje se implantat u čeljusnu kost. Zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, te je bezbolan i u prosjeku traje oko 30 minuta. Proces oseointegracije(faza sraštavanja implantata i kosti) traje 2-6 mjeseci. U drugoj fazi se postavlja nadogradnja oko koje će se formirati gingiva. Nakon 2-4 tjedna može se uzeti otisak. Iz otiska tehničar izrađuje sadreni model na kojem izrađuje konačni protetski rad.

PREDNOSTI DENTALNIH IMPLANTATA

Implantat nude trajno rješenje za gubitak zuba. Nakon vađenja zuba dolazi do propadanja kosti u tom području. Ugradnjom implantata sprječava se daljnji gubitak koštane strukture. Jednom, kad se implantati potpuno integriraju u čeljust, djeluju jednako kao i vlastiti zubi, možete jesti hranu koju želite i govoriti s punim povjerenjem. Za razliku od mostova i proteza, koji zahtijevaju posebne  upute za održavanje, dentalne implantate trebate redovito četkati i čistiti zubnim koncem, te redovito odlaziti na kontrolne preglede, jednako kao i za vlastite zube. U tradicionalnim postupcima, dva susjedna zuba, do zuba koji nedostaje, se moraju izbrusiti zbog svoje funkcije nosača mosta. Implantati često eliminiraju potrebu za preparacijom zdravih zuba. U budućnosti, ako jedan od zuba nosača mosta bude oštećen, cijeli most će biti ugrožen. Kod zamjene izgubljenih zuba implantatom, nije potrebna podrška susjednih zuba, te zubi ne moraju biti brušeni ili mijenjati na bilo koji način. Implantat se ne može razlikovati od prirodnih zubi.

HIGIJENA

Implantati predstavljaju vrijedno ulaganje. Uz pravilnu njegu, trebali bi imati lijep osmijeh za cijeli život. Međutim, odgovarajuća njega je neophodna kako bi trajno uživali u brojnim prednostima svojih novih zubi. Povećano nakupljanje bakterija može dovesti do upale. Takve upale predstavljaju rizik za implantate. Temeljita dnevna oralna higijena,  koristeći prikladna pomagala za čišćenje je od velike važnosti. Naš stomatološki tim pružit će vam sve dodatne informacije. Pored održavanja optimalne oralne higijene, najmanje dva posjeta godišnje doktoru dentalne medicine se preporučuje. Uz detaljan pregled implantata, također trebali bi obaviti profesionalno čišćenje zuba.

Povratak na stomatološke usluge