Keramičke zubne ljuskice (fasete, veneers)

Keramičke zubne ljuskice (fasete, veneers)

Keramičke fasete ili veneers (ljuskice za zube) su tanke, individualno izrađene ljuskice koje  prekrivaju prednji dio zuba korigirajući tako njegove nedostatke. Izrađuju se od potpune keramike, što im omogučuje da u potpunosti oponašaju prirodne zube do te mjere da ćete razliku znati samo vi i vaš stomatolog. Ako niste zadovoljni s bojom, oblikom ili veličinom svojih  zubi kandidat ste za izradu ljuskica. Idealne su za zatvaranje prostora između zubi,  nadoknade puknute ili potrošene cakline. Danas su postale alternativa metalkramičkim i potpuno keramičkim krunicama i to  zbog svoje osnovne prednosti, maksimalne uštede zdravog  zubnog tkiva. Naime za ljuskice je dovoljno odstraniti 0,5 mm zubne cakline. Najnoviji materijali imaju dovoljnu čvrstoću i otpornost da se ljuskice mogu  postavljati i na stražnje zube bez straha od eventualnih lomova i gubitka funkcije tako da se danas cijeli osmijeh može brzo, poštedno  i dugotrajno preoblikovati uporabom keramičkih ljuskica. Dugoročna istraživanja su pokazala odlično očuvanje estetike, vrlo visoko zadovoljstvo pacijenata i odsutnost nepovoljnih utjecaja na gingivu. Otporne su na obojenja od kave, čaja i dima cigareta. Kao alternativa mogu poslužiti i kod ortodoncije kada su prednji zubi blago nepravilno postavljeni ili ako postoji mali razmak između prednjih zuba.Stavljanjem keramičkih ljuskica na površinu zuba pacijent dobiva vedar, ravan i prirodan osmjeh.

DA LI SAM DOBAR KANDIDAT ZA LJUSKICE?

Navest ćemo samo neke od razloga zašto preporučamo ljuskice:

Oštećeni i otkrhnuti zubi - trauma ili karijes su najčešći razlozi oštećenja zuba. Pacijenti koji škripe zubima ili imaju nepravilan zagriz troše svoje zube znatno brže. Takvi zubi lakoćom mogu biti vraćeni u prvobitno stanje keramičkim ljuskama.

Promjenjena boja zuba - Efekt izbjeljivanja traje oko dvije godine, ali nije uvijek moguće izbjeliti zube do željene nijanse najčešće zbog konzumiranja kave, crnog vina, čaja ili pušenja. Ljuskicama je moguće korigirati svako obojenje zubne cakline.

Dijasteme - oduvjek ste željeli uravnotežen osmjeh. Imate lijepe zube ali prevelike i nepravile razmake između zubi. Ljuskice će rijašiti vaš problem uz minimalno brušenje zubne cakline.

Zbijeni zubi - izgled je danas važniji nego ikad prije. Ljuskice mogu znatno pomoći kad su u pitanju problemi poput zbijenih  zuba. Iako ljuskice možda nisu prvi izbor za zbijene zube (ortodontska terapija traje oko 2 godine), za zube koji nisu pretjerano iskrivljeni, ljuskice mogu biti postavljene tako da se dobije ravan izgled zuba.

Činjenice koje možda želite znati o ljuskicama:
potrebno je odstraniti 0,6 mm cakline, proces je ireverzibilan. Izrada ljuskica traje oko tjedan dana. Za to vrijeme najčešće nisu nužni privremeninadomjesci zbog minimalnog uklanjanja zubne cakline, ako se ipak pokaže potreba privremeni nadomjesci se vrlo lako i brzo naprave u istoj posjeti u ordinaciji. Između brušenja zuba i cementiranja gotovih ljuskica zubi mogu reagirati na toplo i hladno. To je normalno i javlja se zbog uklanjanja površinskog sloja cakline. Sve reakcije zuba nestaju s trajnim cementiranjem ljuskica. Ljuskice nakon cementiranja postaju 3-4 puta čvršće od cakline. Unatoč tome ne preporuća se otvaranje oraha, pistacija i sličnih orašastih plodova, te bilo koje slične radnje koja može dovesti do pucanja ljuskice. Iako u večini slučajeva lokalna anestezija nije potrebna, zbog mogućeg javljanja manjih neugodnosti, preporuča se održavanje ljuskica.

ODRŽAVANJE LJUSKICA

1. Molimo četkajte zube i koristite zubni konac na uobičajeni način. Nemojte se bojati da ćete oštetiti ljuskice bilo čišćenjem zubnim koncem ili četkanjem. Bilo koja neabrazivna zubna pastaje prihvatljiva. Dobar home care režim će osigurati estetski uspjeh vaših ljuskica za godine koje dolaze.

2. Određenu  osjetljivost na toplo i hladno može doživjeti i nakon cementiranja ljuskica. To je povezano s količinom cakline nakon brušenja, blizini živca, kao i nekoliko drugih čimbenika. Blaga osjetljivost je apsolutno normalna i obično nestaje nakon jednog do dva tjedan. Ako osjetljivosti ne prestaje ili vas zabrinjava , molimo nazovite svog stomatologa.

3. Kao što je spomenuto prije, normalna prehrana neće stvarati nikakve probleme. Molimo vas da izbjegne sve što će imati tendenciju da se ljuskice savijaju ili rotiraju.

4. Ako škripite zubima, obavjestite stomatologa prije zahvata . On / ona će konstruirati mekani nočni štitnik za zube kako bi se smanjilo naprezanje dok  spavate. Otprilike tjedan dana nakon postavljanja ljuskica stomatolog vas će tražiti da se vrate u ordinaciju na završni pregled. Ovaj posjet je izuzetno važan. On daje stomatologu mogućnost procjene postavljanja ljuskica, odgovor mekih tkiva, te može odgovoriti na bilo kakva pitanja u vezi s vašim novim osmjehom.

Povratak na stomatološke usluge