Potpuna keramička krunica

Potpuna keramička krunica

Krunice izrađene u potpunosti od keramike predstavljaju ljepšu i bolju alternativu klasičnim metal-keramičkim krunicama. Za razliku od metal-keramike, potpuna keramika omogućuje prirodnu translucenciju i prodor svijetlosti kroz zub i krunicu što rezultira prirodnim izgledom nadomjestka. Krunice sa metalnom jezgrom nikada ne mogu postići potpuno prirodan izgled, a često dovode i do dodatnih loših posljedica na estetiku kao što je prosijavanje metala na rubu uz zubno meso te ne omogučavaju prodor svijetlosti kroz zub što rezultira neprirodnom bojom. Razlog zašto večina stomatologa ne koristi potpune keramičke krunice je to što je tehnika njihovog postavljanja i izrade vrlo zahtjevna i ne uči se tijekom fakultetske nastave. Zbog njezine prozirnosti, na boju keramike uvelike utječe boja samog brušenog zuba. Stomatolog i dentalni tehničar moraju biti vrlo vješti u manipulaciji bojama i odlićno poznavati optička svojstva zuba i samog materijala. Postoje razne vrste keramike za izradu potpuno keramičkih krunica. Trenutno, po svojim fizikalnim i estetskim svojstvima, najbolji sustav predstavlja E.max keramika (proizvod tvrtke Ivoclar Vivadent).

KADA JE POTREBNO IZRADITI KRUNICU?

Krunica se izrađuje u slućajevima kada je zub toliko oštečen da se na njemu ne može napraviti plomba. Najčešće se radi o lomovima prednjih zuba zbog udarca ili neke druge traume. Zubi koji su imali velike karijese te endodontski liječeni zubi nakon terapije obično imaju velika oštećenja pa bi ih najbolje bilo zaštiti krunicom. Kod endodontski liječenih zubi je obično potrebno zub dodatno ojačati kompozitnom nadogradnjom. Iz estetskih razloga je krunicama moguće preoblikovati zube koji su rotirani ili nagnuti, a ujedno već sadrže plombe. Zdrave zube je u tom slućaju, zbog očuvanja zubnog tkiva, bolje ispraviti keramičkim ljuskicama. Krunicama se mogu riješiti i obojenja zuba, osobito endodontski liječenih zuba koji s vremenom potamne, a vješt tehničar pravilnim odabirom materijala i boje može postići željeni efekt.

PREDNOSTI

Čvrstoća – E.max keramika ima čvrstoću 3 puta veću od zubne cakline, tako da je strah od pucanja takvih krunica neutemeljen. Jednom pričvršćena za zub, takva krunica i zub čine jednu cjelinu i nije ih moguće razdvojiti nikako osim rezanjem krunice.

Estetika – potpuna keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnog zuba. Svojstva kao što su translucencij, opalescencija, transparencija i fluorescencija u potpunosti se u prenose u keramiku što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba. Također, pošto ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa i ružnog prosijavanja metala kroz meso.

Biokompatibilnost – keramika, za razliku od metala, ne uzrokuje alergije i tkivo ju odlićno podnosi. Zbog toga se mogu izraditi krunice koje izgledaju kao da izrastaju iz zubnog mesa i u potpunosti oponašaju izgled prirodnog zuba.

Postojanost – metal pod utjecajem vlage iz usne šupljine, korodira i otpušta metalne čestice koje ostaju u zubnom mesu i uzrokuju tamnu obojenost. Keramika je u ustima postojana i ne dolazi do promjene boje.

MANE

Komplicirana izrada – izrada potpuno keramičkih krunica je vrlo složena, kako za stomatologa tako i za tehničara. Zbog toga se većina stomatologa ne odlućuje na izradu potpune keramike. Zbog prethodno navedenih svojstava same keramike, važno je njihovu izradu prepustiti stomatologu i tehničaru koji su odlićno educirani  za izradu te vrste krunica. Jedino tako se mogu postići vrhunski rezultati.

Cijena – zbog same složenosti izrade, potpuno keramičke krunice su financijski zahtjevnije od metal-keramičkih krunica. Međutim, ta razlika u cijeni je opravdana kroz trajnost i izgled krunice i rezultirajuće zadovoljstvo pacijenta.

Škripanje zubima – loše navike, kao što je nočno škripanje zubima (bruksizam) loše djeluju na keramiku. To se spriječava izradom udlaga koje pacijent nosi tijekom noći čime se uklanjaja štetno djelovanje na krunice, a ujedno spriječava oštečenja zgloba i pojavu jutarnjih glavobolja koje se često javljaju kod takvih pacijenata.

IZRADA

Proces izrade potpuno keramičkih krunica je složeniji i zahtjevniji od izrade metal-keramičkih krunica. Kako bi se postigli vrhunski rezultati, potrebna je velika preciznost u svim fazama izrade. Nakon planiranja, kreče se na brušenje zuba na kojem će se izrađivati krunice. Svaki zub se prethodno anestezira kako pacijent ne bi osjećao nikakvu bol. Brusi se tako da se rub zuba uz zubno meso oblikuje kao stepenica kako bi keramika dobila potporu i ujedno se osigurala jednolična debljina materijala na svim dIjelovima krunice. Nakon završenog brušenja, stomatolog će uzeti otisak. Ovo je kritična faza izrade, jer samo najpreciznijim otiskom se može postići kasnije savršeno dosjedanje krunice na rub stepenice izbrušenog zuba. Nakon otiska, izrađuju se privremeni zubi tako da pacijent nikada ne izlazi iz ordinacije bez zuba. Otisci se šalju u laboratorij gdje dentalni tehničar izrađuje same keramičke krunice. U drugom posjetu te krunice se isprobaju u ustima kako bi vidjeli da li oblik i boja odgovaraju željama pacijenta. Ako je sve u redu, tehničar završava zube i slijedi cementiranje. Sam proces cementiranja potpunih keramičkih krunica je također zahtjevan postupak i traži spretnog i educiranog stomatologa. Kada se cement veže, stomatolog će dodatno ispolirati rubove krunice čime ćemo dobiti nevidljiv spoj sa zubom. Dobro je nakon nekoliko dana napraviti kontrolni pregled kako bi se odstranio mogući ostatci cementa.

KAKO SE BRINUTI O POTPUNIM KERAMIČKIM KRUNICAMA?

Nakon što se potpune keramičke krunice zacementiraju, one sa zubom čine jednu cjelinu i kao takve ih treba tretirati kao svoj vlastiti zub. Jedna od prednosti potpune keramike nad metal-keramikom je vrlo precizno dosjedanje ruba krunice na brušeni zub pa se hrana ne zadržava na tom rubu, što nije slućaj kod metal-keramike. Čišćenje podrazumjeva upotrebu fluoridne paste za zube i četkicu odgovarajuće tvrdoće, te upotrebu zubne svile kojom se čiste plohe između zuba. Trebalo bi svakih 6 mjeseci posjetiti stomatologa kako bi se napravilo profesionalno čišćenje i uklonio zubni kamenac.

Povratak na stomatološke usluge